den bästa CRM-program 2017

Med topprestanda i vår granskning är Salesforce, Gold Award vinnaren, NetSuite, Silver Award vinnaren, och OnContact, brons pristagare. Här är mer om att välja ett system som uppfyller dina behov, tillsammans med detaljer om hur vi kom fram till vår ranking av 10 system.

Att hålla reda på kundens och bly information är avgörande för ditt företag att växa och bibehålla en hälsosam kundbas. Customer Relation lösningar eller CRM, är mer än bara trimmad upp adressböcker, de är kraftfulla system som ger tillgång till kontaktinformation från varje avdelning och flera anställda. Detta innebär att när IT-avdelningen samverkar med en kund, kan det se via företagets CRM vem säljkontakt är, hur kundsupport redan har försökt att hjälpa dem och några anteckningar om frågor som nu kan hjälpa adress. Detta skär ner på den tid det skulle ta att placera kunden på is medan supportpersonal spår ner rätt person att hjälpa dem.

CRM är också utmärkt för att följa leder som initial kontakt sker och vårdas relationer. Som ledningen förvandlas till en potentiell investerare eller klient, kan CRM programvara du att följa kunden ned försäljningspipeline, noterar varje aktivitet som den förekommer. Dessa anteckningar kommer att sparas och följa din nya kund under resten av deras interaktioner med företaget i framtiden. Detta är ovärderligt för framtida försäljning potential. Till exempel kan en fastighetsmäklare hänvisar tillbaka till klient anteckningar i CRM när kunden bestämmer sig för att sälja sina hem och köpa en annan. I stället för att gå igenom hela get-to-know du processen igen, kan agenter se via CRM preferenser och smaker av denna kund från get-go, vilket eliminerar områden för att söka efter och bryning in på fastigheter nära i linje med den personliga preferenser. Dessutom kan dessa anteckningar nås och användas av andra aktörer om den ursprungliga företrädaren inte längre är med företaget.

Förutom att hålla kontakter organiserad, ger den bästa CRM-program du med verktyg och resurser för att ge uppmärksamhet till investerare, betala leverantörer, spåra anställd arbetsflöde och mycket mer.

CRM-lösningar är prissatta av antalet användare som har åtkomst till program och genom ett månadsabonnemang. Till exempel, Maximizer CRM avgifter $ 49 per månad för en enskild användare och $ 195 per månad för fem. Detta belopp kommer att öka beroende på ytterligare användare som kan behöva tillsättas. Detta pris skala används främst eftersom var och en av dessa lösningar är molnbaserad, vilket innebär att lösningen är värd på utvecklarens säkrad server och nås på nätet eller via en mobilapp. Även om det inte på vår topp tio, är Zoho en gratis CRM-program som är bra för en enskild användare och innefattar inte så många ytterligare stödverktyg som de på vår kontakt ledningens genomgång.

Vi rekommenderar starkt varje produkt på vår CRM översyn. För det mesta, CRM-lösningar är generiska och flexibla, och kan användas av alla företag i alla branscher. Vi upptäcker att vissa lösningar är utformade för att vara bättre för vissa projekt eller affärstyper. Till exempel är Infusion en utmärkt lösning för detaljhandeln med en onlinebutik och andra webbaserade kundinteraktioner. Den innehåller verktyg för att spåra online-beställningar och lagerhantering när en produkt köps och skickas. Workbooks.com har kraftfulla försäljning och lead generation verktyg plus en mobil app som låter säljteam ange kontaktinformation medan i området som omedelbart kommer att uppdatera på kontoret-baserade system.

Våra topp tre efter CRM-lösningar är en del av en allomfattande svit som inkluderar integrationer med redovisnings- och personalavdelningar så att de anställda kan spåras och bedömas bas på deras samspel och följa upp med dina kunder och potentiella kunder. Dessa program är den mest engagerande, intuitiv och lätt att navigera igenom av programvaran vi ses. De har också utmärkt kundservice och kan komma åt och användas från platser över hela världen. Detta är särskilt viktigt om du är ett internationellt företag eller har kunder utanför av USA

Om du vill ha hjälp att bestämma med CRM är bäst för dig visst företag behöver, kolla in enkäten högst upp på vår sida. Efter att svara på några viktiga frågor, kommer du att paras ihop med, och i kontakt med en kontakthanteringslösning som passar dina specifika affärsmål. Du kan också kolla in några viktiga artiklar om CRM-lösningar och läsa ytterligare recensioner på vår systersajt Business News Daily.

Som vi jämförde CRM, vi betalat stor uppmärksamhet åt hur väl varje program förbinder varje aspekt av kundinteraktion erfarenhet, dess förmåga att dela filer mellan flera användare och avdelningar, enkel installation och användning, och den övergripande kvaliteten på kundservicen erfarenhet med supportpersonal.

Vi tittade på hur lätt det är att ange kontaktuppgifter och hämta det senare efter det sparas. De flesta produkterna är mycket intuitivt på detta område, även om ett par krävs för oss att skapa en kontaktperson först då en individuell kontakt och anslut två. Vi har också tittat på hur programmet integreras med olika e-postprogram. De som gjorde det på vår topp tio har en e-postfunktion inom själva programmet. Efter att ha skickat ut ett meddelande, är leden sparas i både CRM och e-postprogram integrerat med det. Detta innebär kontakter och samverkan information omedelbart delas och sparas mellan programmen. Vi testade profeten CRM, en lösning som fungerar bra för mikroföretag. Programmet öppnas och användas inom Outlook, med hjälp av samma kontakt och filer i din e-post i stället för att skapa en andra uppsättning i CRM-program. Även om det inte gör på vår sista lineup, är det fortfarande ett pålitligt program.

En funktion som vi betalat stor uppmärksamhet åt var huruvida systemet ingår dela realtid. Själva karaktären av CRM-program gör att flera användare att få tillgång till kontaktinformation och kundportaler när det behövs. Emellertid tillåter delning realtid flera användare att vara i samma portal eller konto vid exakt samma tidpunkt. Varje kan bidra och har uppdaterad information direkt sparas. Topplacering CRM-lösningar på vår översiktliga granskning omfattar chatt funktioner i programmet så att du kan kommunicera samtidigt som du uppdaterar och dela kritisk information.

Vi bedömde också hur väl varje CRM-lösning spårade kundinteraktioner, tydligheten i de individuella kundkonton och om uppringningsfunktioner ingår. Den användarvänliga poäng bestämdes baserat på vår erfarenhet att navigera i programmet, inklusive inbäddade hjälper, om funktioner var lätt beläget och tydligt märkta, och om programmet tillät oss att skapa anpassade datafält eller om vi var låst i förväg utformad textfält .

Vårt topprankade CRM varje inkluderar det mesta och bästa verktygen för att spåra kundinteraktioner förutom att ge verktyg för försäljning och marknadsföringsstrategier och efter anställdas aktiviteter. De är också de mer intuitiva och lättanvända applikationer, men kan vi enkelt rekommendera varje CRM-lösning på vår översiktliga granskning eftersom alla har en specifik uppsättning av verktyg och funktioner som arbetar för att uppfylla specifika affärsbehov.

Till exempel kommer NetSuite, en av våra topprankade lösningar, spåra besökare på din webbplats, dra deras kontaktuppgifter och automatiskt skapa ett kundkonto, vilket gör det en bra lösning för detaljhandeln. Andra lösningar, såsom SugarCRM, har dokumenthanterings och fildelningsfunktioner, viktiga verktyg för advokatbyråer.

Att köpa CRM-program är ett viktigt beslut som i hög grad kommer att påverka verksamheten i ditt företag. Vår CRM programvara översyn har utformats för att hjälpa dig att avgöra vilken lösning som passar bäst med dina affärsmål och behov.